~26 Noiembrie 2007 -Intrebari si raspunsuri – In Bucuresti , ” goana dupa castig usor si mare ” a luat proportii rocambolesti .


INTREBARI de la jurnalista Marion Guyonvarch (revista de limba franceza ” Regard ” ):Dle Silvestri , care este situatia pietei imobiliare in Bucuresti? Ce puteti spune despre vanzare si inchiriere ? Exista un echilibru intre oferte si cerere?

Indiferent daca numeroasele versiuni cu un caracter mitologic – care sustin ca Bucurestii ar fi o piata imobiliara comparabila prin profituri cu ” Manhattan ” -(si, mai mult chiar ,ca Romania ar fi a doua piata imobiliara din lume prin capacitatea de a produce castiguri mari ) sunt simple exagerari cu caracter de propaganda , aspectul ei atipic este in afara de orice discutie. Fata de altii , noi avem un fond imobiliar bogat si diversificat , care cuprinde „locuinte” si ” resedinte ” urbane si rurale , case boieresti, palate si castele in stiluri variate, conace ” de tara ” , „imobiliar de loisir” tradus in ” munte ” si ” litoral” , fond funciar compatibil cu exploatatii agricole intinse si paduri etc dar in acelasi timp si un dezechilibru recent care face ca , in datele esential,. ” Romania sa fie o piata scumpa ” si , in acelasi timp, ” ieftina”. ” Ieftinatatea” trebuie privita deobicei in valorile absolute si la o comparatie de preturi in categorii similare , traducand , sa zicem , valoarea unui hectar de teren in campie roditoare , ce se poate cumpara cu 400- 700 de Euro, ceea ce , in afara de Bulgaria , nu s emai practica in Europa. In schimb, Bucurestii au devenit in doar cativa ani „un oras scump ” si extravagant , unde numarul proprietatilor ce se ofera la preturi de cateva milioane de Euro, rivalizand astfel cu Parisul .
Insa cu acestea ” exceptionalismul relativ ” nu s-a incheiat ; in tara unde peste 97 % din foncul imobiliar este in proprietate privata , adica de doua ori mai mult decat , in Germania , ” foamea de case ” a atins proportii greu de imaginat si chiar daca am privi cu neincredere cifrele oficiale ce ne arata cam 4, 5 milioane de tineri care isi doresc o locuinta si nu au bani sa o cumpere si nici ” calificare” pentru credit ipotecar .Paradoxul este aparent inexplicabil caci aici se construieste enorm dar cu precadere in scopuri speculative si in ideea de a se exploata proprietatile ( toate – destul de scumpe pentru puterea medie de a cumpara) prin inchiriere ulterioara , de obicei catre ” straini ” si ” salariatul de multinationale ” . Iluzia aceasta-care a creat dezechilibre si mai mari in Polonia ( unde astazi multe ” blocuri de tip condomonium” stau ocupate in procent minor ) actioneaza si pe Dambovita unde ” goana dupa castig usor si mare ” a luat proportii rocambolesti .
In acelasi mod trebuie inteleasa si absolut strania explozie a pretului pentru terenurile de investitie in ultracentralul bucurestean , unde , desi nu se cumpara la aceste cote, ” pretul de strigare ” ajunge la peste 3500 -4000 de Euro si , cu ajutorul unei prese care dezinformeaza constant fiind, in buna masura , agentia de propaganda a unor angrosisti de proprietati preparati pentru speculatii pe picior mare .

%d blogeri au apreciat asta: