11 Iunie 2008 – „Criza imobiliara „- doar o campanie propagandistica ?

Bizar prin virulenta dar si prin atac conjugat in felul „punerii focului in locuri diferite ” , caracterul de campanie al psihozei recente privind „criza imobiliara” (ce pare a fi , desi nu este cu totul , o simpla poveste ticluita abil ) se reflecta , in fapt , prin multimea de exemple cu aspect ilogic insa invocate ca si cum ar avea desfasurare rapida si o notorietate ce nu mai trebuie demonstrata . Si raspandirea de roluri seamana cu organizarea unei piese de teatru ,  fabricata insa cu metode aflate la limita stupiditatii . Unii , ca sa exemplific , fac caz de multimea debitorilor incapabili de plata de dobanzi si de restituirea imprumutului si invoca uneori cifre ametitoare care depasesc doua sute de mii de indatorati (fiind insa in afara de indoiala ca domeniul nu apartine creditului ipotecar ci mai degraba ” creditelor de consum”, o categorie marunta si cu efect social nesemnificativ ) . Din aceasta perspectiva ar rezulta ca momentul „executarilor silite” masive ar fi sosit si ca , pe acest canal , numeroase apartamente detinute de insolvabili ar urma sa se scoata la mezat curand, modificand radical balanta cererii si ofertei (ce ar creste ,astfel , enorm peste putina vreme ). Dar , din pacate , concluzia nu este documentata deloc iar realitatile de piata o infirma deocamdata fiindca nu apar nicaieri anunturi de licitatie cu obiect de acest fel si nici nu se simt nelinisti , totusi inerente daca situatia ar deveni pe muchie de cutit  . Mai mult chiar , dupa lectia americana recenta (care ar trebui , totusi, invatata si pe Dambovita ) chiar si executarile silite urmeaza proceduri cu desfasurare in timp fiind cu neputinta a se manifesta cu bruschete si fara a fi anuntate prin etape de preliminare ce pot sa se intinda pe cateva luni .

Altii invoca in completare o asa-numita ” deruta a investitorilor ” care s-ar retrage de la noi si aduc argumente in directia mai multor „proiecte esuate ” ,a diferitelor falimente anuntate sau inca nedeclarate si, in general , a vanzarilor scazute . Dar acestea sunt, de fapt, teme diferite . „Falimente ” s-au mai intalnit cand si cand ( unele in forme socante ce au si devenit obiect de scandal ) iar in materie de vanzari de „nou” opacitatea a stapanit continuu fiind exclus sa se poata deduce vreodata macar ce si cat din planul anuntat a capatat concretete si s-a incheiat cu succes . Asadar , ce este inedit aici ? Cat priveste „retragerea investitorilor” , acesta este un proces constand in atitudini firesti , de fapt „fluxuri” si ” refluxuri ” lipsite de ciclicitate ( un alt termen interpretat magic de asa-zisii”analisti”) fiind de la sine inteles ca atunci cand calculele initiale proprii nu se confirma sau lipsesc argumentele pentru desfasurari noi mai promitatoare dar , in acelasi timp, exista alternative care atrag , decizia se impune fara a insemna, totusi, ridicarea taberei militare peste noapte , asa cum isi inchipuie tobosarii ideilor primite mecanic .

Si, totusi , o anumita „criza” exista la noi  fiind obligatoriu a-i sublinia semnificatia valabila azi . De fapt , notiunea se intrebuinteaza traducand perspectiva producatorului („investitor” sau ” antreprenor ” ) caruia ii scad vizibil profiturile anterioare , impresionante si aproape neverosimile (uneori de chiar 60 % pe an din suma inclusa in plasamente si adeseori , in conditii de „afacere oculta” cu terenuri redobandite discret , chiar si inimaginabil mai mult ) . Dar va insemna aceasta si o scadere de preturi declarata (caci o „ajustare” putin vizibila exista ) in intervalul imediat urmator ? Mai mult ca sigur ca va fi insa numai dupa ce toate solutiile propagandistice se vor epuiza fiindca noul capitalism de lacusta trage cu dintii de castigul mare atata vreme cat ramane pe loc .

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: