25 Iunie 2008 :”Refugiatii climatici ”

Prea putin examinate in consecintele posibile (si poate chiar probabile ), modificarile climatice sunt insa ingrijoratoare mai ales prin efectele care , avand amploare , nu se pot controla si nici intui in toate desfasurarile . Intre acestea , aparitia „refugiatilor climatici ” trebuie inteleasa inca de azi fiindca un astfel de fenomen nu asteapta aparitia crizei si nici apogeul ei fiind , in fond , reactie instinctiva la noutatile ce plutesc in aer . Si fiindca orice miscari de populatii (cu origina sociala , militara ori climatica ) se rasfrang in imobiliar si , bineinteles , in insusi modul de a trai , apar perspective nu foarte incurajatoare .
Inca de azi noile migratii se observa si se completeaza cu sirurile nenumarate de saraci fascinati de viata mai buna a celor mai saraci dintre bogati . Si in materie de influenta a climei in schimbare rezultatele se intrevad . Hartile spaimei sunt cunoscute , la drept vorbind, si evoca , azi , regiunile de litoral si de insule pacifice (cazul Tuvalu este cunoscut ) dar asemenea predictii inca nu au minutiozitate la detaliu si se pot completa cu usurinta . Pentru noi , care aparem in calcule la categoria expunerii medii unde temperaturile vor creste cu numai 3 grade iar desertificarea nu se anunta cu brutalitate (in ciuda istoriei ce a inregistrat episoade medievale de acest tip ) s-ar zice ca exista o liniste relativa . Dar concluzia se sustine cu adevarat ? Pentru un loc cum este Romania , al carui echilibru geografic creeaza si un anumit echilibru in clima , excesele distrugatoare nu sunt iminente daca , Doamne fereste !, nu vor aparea modificari atat de radicale incat sa implice cu totul lumea vie ; dar incalziri in sudul inraurit de cresterea in temperatura a regiunilor ce inconjoara Mediterana , ca si unele prelungiri in Dobrogea ale desertului asiatic care inainteaza dinspre Caspica , vor exista cu probabilitate . Apoi , stricaciunea produsa de ape -caci daca noi nu avem insule ce se vor scufunda , avem in schimb litoral si prabusiri de faleze si , poate, cresteri de ape oarecari (nu atat cat sa ameninte orasele , caci nu avem aici ” Venetii ” ) vor putea fi inregistrate .

Dar efectul romanesc cel mai sigur va fi , paradoxal, in materie de refugiati , avand in vedere ca nordicii speriati de frigul mai pronuntat si sudicii innebuniti de caldura vor migra inspre regiuni inca temperate , cum probabil ca noi vom ramanea pentru o vreme . In aceasta situatie , ultima migratie de popoare ne va atinge iarasi , afectand asezarile constituite local si , pana la urma, organismul social si formele de stapanire ale teritoriului .

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: