30 Iulie 2008 – BILANT SEMESTRIAL (VIII) – Faţa şi reversul – un „boom”in oglinda

ANALIZE ANTERIOARE :

Tabloul de deficite romanesti arata ca , atat cat este , „piata ” e complexa si raspunde in felul ei recentelor voci ce profetesc „prabusiri iminente ” desi ideea unei „recesiuni” într-un viitor oarecare nu este totusi atît de absurdă pe cît se socoteşte uneori , categoric prea optimist . Cu toate acestea , pana atunci mai e ceva timp fiindca noi nu avem cele mai ridicate preţuri din Europa ( cum se spune aiuritor de iresponsabil ), atîta vreme cît o garsonieră la Paris (14-18 mp) costă de la 90.000 EURO pînă la 150.000 EURO iar un apartament de două camere, de 40 mp (fond imobiliar uimitor de meschin!) nu se poate cumpăra sub 200.000 EURO dacă nu conduce , în mod curent, chiar si la 250.000-300.000 EURO . Rezulta ca , în absolut , preţurile „bucureştene” sînt mediocre fata de , sa zicem asa , „conditii” dar , în relativ , sînt foarte ridicate în raport cu „cîştigul”, cu preţurile generale şi , in ultima analiza , cu „ieftinatatea modului de viata ” local despre care numai strainii de felul lui ” zgarie-branza” sustin ca ar fi , dimpotriva , fenomenal de scump .

La noi , explozia de preturi in materie de locuinta începută în 2003 şi temperată izbitor astazi abia , s-a explicat printr-o conjuncţie de moment istoric ( poate nu intamplatoare dar care, oricum , nu se va mai repeta in tendinta de crestere ) constand in febra creditului ipotecar (şi, deci, primul pas către „globalizarea” pieţei locale prin apariţia finanţatorului – cămătar ) produsă, în acelaşi timp, cu evidenţierea banilor cîştigaţi în străinătate de către românii „emigraţi economic”care , pana atunci , ezitau sa arate economiile obtinute din munca pe piata gris.
Rezulta, deci, ca preţurile cresc nu doar atunci cînd creşte cererea ci şi atunci cînd apar banii pe piaţă , un proces creat ad-hoc si care isi continuă alimentatia ritmica , desi cu unele fluctuaţii , şi in acest moment . Unii cred ca incetinirea ” robinetului cu bani ” va crea o criza si ca , prin analogie cu ceea ce se crede a fi fost origina preturilor explozive , va aparea reversul si, deci , scaderea galopanta dar aceasta este numai o teorie inaplicabila mecanicist acolo unde cererea inca ramane enorma . Mai degraba efectele vor aparea dintr-o conjunctie in negativ care produce cam in acelasi timp deopotriva „criza camatarului global ” si ” saracirea romanului -european ” ramas in destule cazuri fara slujbe .

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: