~Eternul tap ispasitor: ” agentul imobiliar ” ( I)

ARTUR SILVESTRI :

 Pe la inceputul acestui deceniu , cand un grup de personagii de extractie pestrita pregateau o ” conspiratie economica” ( in forma unei ordonante de guvern ce trebuia ” sa puna saua pe cal ” , conducand la sclavie agentiile imobiliare si pe agenti ) incepuse o campanie desantata , facuta de tinatori tocmiti de condeie a caror obsesie devenise ” escrocheria imobiliara ” unde agentul ar fi avut un rol capital in teatrul sirului urias de fraude ce nu mai conteneau. Obiectivele acestei isterii colective se vazura curand iar rasunetele ei au tinut mult si nici acum nu au incetat de tot . Ba inca , recent , aceasta vociferare pe ton acut pare sa se fi reluat ceea ce denota ca , vorba unuia , ” iar se pregateste ceva „.
Aceasta fiind astazi situatia , cateva disociatii trebuie facute si ,pas cu pas , incercate anumite clarificari fiindca mitologia de presa inca lucreaza si adeseori lucreaza aiuristic ori ” prelucrat ” .
De obicei , dezbaterea calma evoca , in limba de metal a presei contemporane , ” avantajele” si ” dezavantajele ” recursului la un agent imobiliar de parca un bolnav de dinti s-ar gandi cat este de avantajos sa deschida usa cabinetului stomatologic in loc sa-si scoata maseaua cariata folosind tehnica medievala a dintelui prins cu sfoara si smuls prin inchiderea usii . Bref, este ” avantajos” sa ” colaborezi ” cu o agentie imobiliara ori aceasta iti incaseaza banii fara nici un sens ,
Aceasta intrebare mi se pune si mie de obicei , desi nu mai lucrez de cativa ani in tranzactii , si intotdeauna raspund cu calm evocand teoria caci , nu doar la noi , practica te omoara . Intai – ” avantajele „.
Acestea sunt cele uzuale atunci cand exista un „mandatar platit” care scuteste de efort iar natura ” serviciilor ” o descrie cam in aceleasi formule orice agent imobiliar mai rasarit : „ prospectie a pietii in numele solicitantului , documentare si estimare de oferta sau de cerere , asistenta tehnica , birocratica si in negociere„etc.,in general”prestari de servicii uzuale”.Anvergura si valoarea propriu-zisa a serviciilor fiind diferite este firesc ca si valorile ” tarifare ” ( desi adeseori se vorbeste numai despre ” comisiona”) ale acestora sa prezinte diferente . Din pacate , in mediul ne-educat din Romania , se cere de la agentia imobiliara ceea ce aceasta nu poate face(ex :garantarea transferului de proprietate,care,prin natura legii,cade in sarcina Statului , depozitar al documentului de proprietate ) sau servicii numeroase si gratuite ,ca si cum „agentia”ar fi organizatie filantropica ori subventionata din sursa publica.
Asa-numitele”dezavantaje”decurg din serviciile adeseori aproximative care , insa,pe o „piata libera a serviciilor”se rezolva pretutindeni in lume prin apel la „solutia concurenta”daca exista nemultumiri .
Iata puncte de vedere elementare care ,insa, nu multumesc . La noi , unde a te scumpi la tarate este o regula de fier , inainte de a vedea ” ce se face ” pentru tine se pun intrebari insondabile care nu o data se dovedesc fara rost ; le vom examina atunci cand le vine randul .