~” Efectul HOFFA”soseste si in Romania ?

Abia pe la sfarsitul anului 2007 , si dupa anunturi repetate in sunete de trambita , aparu si in Romania „sistemul de pensii private ” ce reprezinta un fenomen aproape ininteligibil pentru cei mai multi dintre locuitorii acestor tinuturi. Dar in acest mod ” americanizarea de fatada ” a Romaniei da semne ca se incheie . Rand pe rand, se instalara la noi , in satul carpatin fara caini , aproape toate relele secrete al caror efect nici macar „la mama lor” nu il stie nimeni in mod precis, astfel incat de la dictatura publicitatii ( desemnand consumul dirijat ) si viata in lagare de felul „mall”-urilor si pana la misteriosul ciclu recent de ” credit ipotecar global ” nu lipseste nimic.
Acum se produce invazia finala ,care, in doar cateva zile , va dezlantui miscari de massa ale unei osti de multe zeci de mii de agenti pregatiti sumar si a caror caracteristica esentiala va fi stilul „bun de gura ” al ” bucurestenizatului recent ” , in definitiv o forma de exprimare a lacomiei cinice in urma careia nu ramane decat pamantul parjolit.
La drept vorbind, mecanismul era inevitabil in tara tuturor usilor si ferestrelor deschise si este in afara de indoiala ca preparatorii jocurilor il avusesera in vedere.Dar acum abia incepe sa se explice cu claritate misterul socant al legendelor de presa internationala vorbita care faceau din Romania viitorul El Dorado imobiliar al Europei si anuntau cu nechibzuinta probabile castiguri de peste 500 % in zece ani , subliniind un procent care face sa ia foc mintile oricui si de pe orice meridian al globului. Caci , indiferent daca ,aici ca si aiurea, legiuitorul interzice multiplicarea banilor pentru pensii prin „plasament imobiliar ” nici nu se poate imagina ca acest „poligon de incercare ” ( pregatit atent ) nu se va intrebuinta cu mult folos. Ideea „legalista” – ce ne indica interdictie in aceasta materie dar, evident, nu si pedepse draconice, caci suntem nu doar in tara lui „merge si-asa” ci si in „tara lui Cremene „- ramane ca intotdeauna un simplu petec de hartie si astfel devine legitim a se pune intrebari privitor la ce ne asteapta.
In aceasta materie , ipotezele se opresc „in fata usilor inchise” caci asemenea medii au prin definitie caracteristici oculte si va fi cu neputinta a se cunoaste cu precizie „cum ” si „cat ” va intra din banii totali in „afacerile romanesti cu case si terenuri” ;insa intrebuintarea lor , macar partiala, in aceasta directie va fi caci de aici se castiga mult si in timp scurt .Dar pe o piata de mitologii precum este „imobiliarul” la noi aceasta indrumare nu ilustreaza o solutie sigura si daca pe „multiplicatorii de bani ” ii va musca sarpele atragandu-i catre castigurile de speculatie obtinute prin „operatiuni de banda” , atunci vom avea si aici episoade interesante de viata istorica , asa cum, in mic , am mai avut si pana acum in vremile recente.
Rezulta ca – in mod bizar -o anumita traditie a ” deposedarii de bani prin iluzie „avem si ,odata aparut contextul propice ,nu ramane decat aplicarea unui model , adaptat spatiului de miscare. Iar modelul exista caci , in America reala , de la colectarea de bani prin forta de tip ” Chicago sub teroare” pana la aventurismul epocilor ulterioare cand ” Efectul Hoffa” s-a evidentiat , legatura este directa , aratand ceea ce vom avea si noi curand;”virtuozitatea in hotie” .