~CEA MAI RECENTA CARTE : ” Sfarsitul Iluziei ; Romania in primul an european ” / Prefata: Epoca ” betiei banului ”

In curand va aparea o noua ” carte de imobiliar “; ea se numeste : ” SFARSITUL ILUZIEI . Romania in primul an european ” .Prefata acestei carti noi se publica aici , in avanpremiera :
________________________________________________________________________________________________

Micul eseu in episoade ce devine acum o carticica de prognoza pe interval definit a fost la inceput un ” document ” de tinuta obiectiva , continand priviri din avion asupra unor realitati pe care ,daca le-as fi examinat cu metoda proprie, s-ar fi infatisat in tonuri mai acute decat erau atunci . Indiferent de forma originara , materia a ramas nemodificata si acum , fiind rescrisa in felul ce socotesc util si mai putin expus timpului neiertator , se oranduieste asa cum mi se pare mai potrivit . In aspectul lui de “raport” care s-a comentat ca intotdeauna cu interes si s-a citit uneori cu creionul in mana spre a se retine formule , idei si intuitii ori in ipoteza de a le combate , el ” si-a facut ciclul” si a intrat in “folclorul largit ” al imobiliarului de la noi ,unde adeseori imi recunosc , cu un zambet intelegator , multe din gandurile care de multa vreme nu isi mai stiu autorul.
Oricat de suparator ar fi fost acest fapt vreodata ( si a fost de nu putine ori) , esential este ca nu am vorbit fara rost si ca , purtatoare de patent ori devenite ” bun comun anonim” , ideile au ajuns sa fructifice si daca au inraurit atat cat a fost cu putinta in vremurile nedefinite ce traim , insemneaza ca au fost de folos si ca , poate , vreodata vor mai fi.

Ideea de a descrie ” Sfarsitul iluziei ” – ori de a-l anunta atunci cand sunt prea putini cei ce stiu ce ne asteapta – am avut-o inca de la inceputul lui Ianuarie cand am publicat ,cu o infatisare mai putin ” scriitoriceasca ” , o parte din ceea ce exista in paginile urmatoare ..
Titlul socheaza insa , si va fi socotit excesiv in ziua de azi cand “drogul imobiliar ” ce stapaneste peste Romania a creat un efect de betie a banului aproape fara precedent si un simtamant al ” fericirii fara motiv ” despre care va trebui vorbit mai mult si cu mai multa staruinta decat se face de obicei . Astazi , la noi , cei ce au ” interese in imobiliar ” ori nadejdi dintre cele mai felurite ce se aseaza in legatura cu castigul din case si terenuri sunt fenomenal de numerosi si ajung sa cuprinda mai toata suflarea romaneasca, de la vladica pana la opinca. Aceasta maladie a imaginarului este fara de nici o indoiala expresia croielii istoriei noastre recente , unde notiunea insasi de ” avere “se defineste prin banii rezultati din vanzarea ” salasului ” si din instrainarea ” locului ” . Sunt atitudini neobisnuite si “noi ” , indicand o combinatie de presiune istorica si de reactie dezordonata , de fapt o deriva in pas colectiv care, fiind esential gresita prin atitudine nechibzuita si “prezenteism ” irational , trebuie temperata prin sfat dezinteresat daca nu se poate stavili pana cand toate se aseaza mai bine , aici in Carpati . Ori de cate ori am avut ocazia m-am silit sa contribui la astfel de clarificari fara iluzie si daca macar in cateva randuri am izbutit , insemneaza ca nu am lucrat fara rost . Iar daca , de la altitudinea vremii ce va urma, se va dovedi ca epilogul s-a oranduit altfel decat ne era pozitiv , atunci acestea vor ramane ceea ce si sunt, adica ” document de epoca ,din timpuri nedeslusite ” .