~CORECTARI -” Normele europene in materie de birouri ”


Intre multele teme conspectate spre amuzament sau, daca va fi cazul , pentru o corectie produsa cand o sa-i vina vremea, se afla si una invocata destul de des , tratand despre asa-zisele ” norme europene ” privitoare la birouri . Acestea , isi inchipuie ganditorii bucuresteni in materie de imobiliar , nu ar avea ingaduinta sa functioneze decat in ” blocuri inadins construite „( renumitele ” centre de afaceri „, cum se numesc aici ) si in nici un caz in orice alte parti caci altfel erezia s-ar lasa cu penalizari .Iata , de altfel , si un extras tipic din aceasta filosofie aproximativa care ,insa, creeaza curent de opinie in massele credule ce trateaza asemenea aceste aberatii ca o axioma : Cererea de spatii de birouri va creste anul acesta si in 2008 in principal ca urmare a aplicarii normelor Uniunii Europene, ce impun firmelor sa se mute in cladiri specializate de birouri, ar fi declarat „cutarica” unui ziarist ce il inregistra cuvintele cu religiozitatea practicata in sedinta de la saman.
Recitind aceasta aiureala recent , la Paris, intr-o bibliografie electronica de uz posibil in viitor, m-a umflat rasul.Privind de la fereastra odaii unde scriam – in Rue de Caumartin , din cartierul La Madeleine – nu vedeam decat blocuri haussmaniene ori ceva mai recente unde coexista , fara sa se supere reciproc, locuinte si birouri. Nici pomeneala, asadar, de ” norme europene ” ( o notiune cu aspect sacrosanct pe Dambovita cea lenes curgatoare , indemnand si la o lene de gandire).
Mai mult decat atat, la Viena nu se considera bine cotat in materie de imagine decat cine primeste vizitatorii in birourile situate in cladirile cu aspect impunator , din epoca imperiala , unde multimea de cabinete, ” oficii ” si ” sedii” ( cum se zice la Bucuresti ) uimeste pe neofitul de la noi care nu a trecut de Crevedia nici macar cu imaginatia iar la citit intampina greutati.
Acesta insa repeta obsesiv refrenul desgustator al ” normelor europene ” ticluite dupa cum ii stabilieste stapanul .Caci daca motivul acestor bizarerii – uneori de neiertat – ar fi doar ignoranta si reaua stiinta de carte s-ar mai putea trece cu vederea dar la noi cine nu este atins de ” stultitia” este in proportie ridicata ticalos ( si , uneori, conjuga amandoua pacatele ). Astfel incat numeroase din aceste fabulatii au explicatie intr-un propagandism desantat care nu apartine unor ” jurnalisti” ( cum se inchipuie asemenea personagii aproximative ) ci unor slugusoare marunte de antreprenori cu dare de mana ce stabilesc sensul opiniei si oranduiesc campanii executate umil.

_________________________________________________________________________________________

Fragment dintr-o carte in pregatire, in tematica imobiliara, intitulata ” Prostologhikon . Cum se fabrica suprarealitatea de ziar “; ea va aparea in a doua jumatate a acestui an.