~In America este criza , la noi totusi preturile cresc !


Fiind inca o ” piata de mituri , legende si rumori ” , preturile vor creste la noi in materie de locuinte chiar si fara a mai socoti un spor inevitabil cu origina in majorarile de fiscalitate , „asigurari obligatorii ” , taxe notariale si catre alte structuri parazitare si care ,insumate,conduc la mai mult de 5 % in afara de orice mica inflamare de pret , inevitabila pretutindeni . Aceasta , deci , va aparea in orisice caz si orice estimare de evolutie , facuta realist , include aprioric acest procent ocult . Insa , mai mult chiar , exista si argumente de natura obiectiva ce incurajeaza „sporul de bani ” , desi acestea se prezinta deobicei deformat si fara o staruinta analitica elementara . Ele ,insa, trebuie evocate printr-o sumara subliniere.
Intai de toate , prin comparatie cu o Europa abstracta , preturile sunt la noi scandalos de scazute , deci exista ” interval de crestere ” . Aici , un apartament de lux „bucurestean ” in Dorobanti ( bineinteles ca ” lux a la roumaine ” si cladit recent ) se vinde cu nu mai mult de 2200 E /mp de constructie dar in Paris acesta este cel mai scazut pret posibil , intalnit in orase- satelit ,precum Bagnolet si numai dupa ce locul a devenit notoriu in rau prin rascoalele periferiilor pigmentate cu incendieri de masini si violente de strada.
Apoi , pretul ascendent se impune fiindca acolo unde exista massa de cumparatori ( generatia tanara salariala , care traieste in conditii de provizorat socant , cu chirie la valori considerabile si procentual halucinante fata de venit ) nu apare oferta noua si nici nu sunt semne ca va aparea mai repede de cativa ani si poate nici atunci .Aceasta se explica si prin aceea ca noi nu avem nici o strategie in materie de locuinta altfel decat prin miluirea relativa cu locuinte sociale care nu insemneaza nimic si nu acopera catastrofa unei intregi generatii care a fost sacrificata , cu cinism , de o stapanire nepasatoare .
In sfarsit , pretul in crestere se datoreaza bancherului , unde se afla „sediul banilor „( decisiv pentru piata stapanita de creditul ipotecar ) iar cel ce”vinde bani” staruie in a mentine un nivel ridicat si chiar il si majoreaza ca sa nu piarda nimic intr-o ipoteza de „prabusire de piata ” . Aceasta ,insa, nici nu se poate imagina intr-un interval rezonabil caci la noi piata nu se va aseza mai repede de doi -trei ani atata vreme ce exista si „atractiozitate ” si propaganda ,alaturate unor platitori care acum inca nu sunt atat de diversi ca origina insa maine vor fi deopotriva romani si straini .
Deocamdata , raman apreciate „apartamentul popular „( cu cresteri , totusi modeste ) si apartamentele „burgheziei interbelice” ( in foste case de raport ori in vila traditionala familiala ,unde ,intervenind cumparatorul strain , procentele posibile s-ar putea sa fie mai ridicate ) . „Strainul ” monitorizeaza aceasta piata de prestigiu dar nu se rezuma la ea astfel incat optiunile lui vor face sa se pretuiasca si mai mult ” condominium”- ul ( alcatuit din asa -zise „apartamente de lux „, noutatea deceniului ) cumparat acum inca de la etapa de „case pe hartie ” chiar daca se banuieste ca acest plasament se va dovedi impulsiv si , deci , presupune riscuri inca incalculabile.Sigura va fi ,insa, investitia in „traditional” ( vile cu vechime si „istorie ” , case boieresti , conace urbane) unde „principiul prestigiului”,foarte raspandit in Europa , se va impune .
Invocate adeseori drept solutie si obiect de plasament inteligent ,”casele noi ” in „complexe ” si „parcuri rezidentiale” ,asa- numite ” dezvoltari ” (de fapt alaturari de case insiruite , modeste prin comparatie cu lumea traditionala ) raman o ipoteza mediocra pentru investitia calculata corect .