~” Legenda caselor ieftine din Bulgaria ”

ARTUR SILVESTRI :

Legenda” caselor ieftine „din Bulgaria se datoreaza unei observatii ” de piata ” care dateaza de acum doi ani si ceva ,cand intr-adevar la sud de Dunare (unde ” imobiliarul” inca era contemporan in cote valorice cu Romania din anii 90) ” pretul scazut ” era frecvent si inverosimil in raport cu „incalzirea bolnavicioasa ” de la noi . Acum insa modificarile sunt vizibile si presiunea ” speculatorilor amatori de chilipir ” s-a pus in lucrare asa cum si era de asteptat . Contribuie la acest inceput de ” invazie ” si iscusinta agentilor imobiliari locali ( dar aceasta este o atitudine universala !) in a prezenta atragator oferta care atrage si uneori chiar face ” sa ia mintile foc”. In fond, ca in oricare comert si aici linia ce desparte „realul ” de ” literar” este foarte subtire insa chiar daca exista , cateodata nu se vede deloc .
In iarna aceasta , cred ca mii de posibili cumparatori au cazut pe ganduri citind despre o casa cu patru dormitoare,” living room ” si ” anexe ” aflata ” in Varna” si propusa spre a fi vanduta cu incredibilul pret de 28.500 E : un chilipir oriunde in lume..Insa fata de versiunea propagandistica ,realitatea se afla la distanta astronomica , producand soc:” Varna ” din aceasta poveste nu era insa Varna ( adica splendidul oras maritim foarte bine cotat , o Constanta mai orientala si cu un parfum de vetust boieresc uneori accentuat cinematografic ) ci un satuc pierdut pe camp la peste 20 de mile de oras si la cativa kilometri de sosea ,reclamand intrebuintarea automobilului spre a ajunge in „lumea obisnuita”. In aceasta materie , nu sunt diferente scandaloase fata de ceea ce se gaseste la noi fiindca in inima Dobrogei, in sate din alt veac cum ar fi Topraisar, nu pot fi preturi cu mai mari iar realitatile „a antropologice ” nu difera .
De fapt , exista o relativa unitate a ” pietelor ieftine ” care , de obicei , ilustreaza o geografie cu prea putine sanse de evolutie in acceptiune curenta si care descurajeaza navala speculatorilor fiindca riscul re-vanzarii in pierdere exista si nu este mic. Prudenta „cheltuitorilor de bani ” -care isi fac douazeci de socoteli inainte de a pune „teancul” pe masa ,daca ,totusi,”il pun ” – este o atitudine fireasca dupa cum fireasca ramane si izolarea de ev mediu a celor ce locuiesc asemenea regiuni din veacuri fara varsta , ” fara pret ” din perspectiva cantarului zilei de azi .