~Maladii de azi : „Post-integrarea ” , cea mai convulsiva situatie posibila

ARTUR SILVESTRI  :
“Exceptionalismul” romanesc pe termen scurt exista , totusi , in aceste date superficiale invocate zilnic( cu sens si mai degraba fara sens ) iar impresia ca astfel de fenomene vor persista la nesfarsit se intretine si va face nu numai prozeliti ci si victime inocente din ce in ce mai numeroase .Dar , din pacate , in materia “pieţii imobiliare post-integrare” ceea ce s-ar putea prevedea acum nu este încurajator dacă doar se evocă situaţii asemănătoare apărute în acelaşi ” spaţiu istoric ” , in Polonia, Cehia sau Ungaria unde preţurile , în anumite segmente, au scăzut vizibil (cu precădere în rezidenţial , “birouri” şi “industrial ” ) rămânând la cote ridicate – şi chiar crescând uneori- numai acolo unde “investiţia” şi “dezvoltarea” au fost posibile prin certitudini ( şi , pe lângă acestea , mai cu seama în domeniul funciar unde taranimea este saracita in “marcile ” care ilustreaza cu precadere ” metoda de exploatare a resurselor ” ).
La noi , aceste re-asezari -care sunt totusi inerente – vor mai intarzia . Aici , abia consumată etapa ceremonială , se va întări , fara motiv aparent , „mitologia integrării” ce a devastat literalmente piaţa imobiliară din România în perioada recentă iar mecanismul de ” poveste a Seherazadei ” ce deapana firul povestii din “sertar de timp in alt sertar de timp “ isi va arata , pentru o vreme oarecare , puterea de a inrauri . Tot ceea ce se viseaza (iar la noi ” imbogatirea peste noapte ” a devenit insusi sensul vietii la un numar uluitor de ridicat de romani care nici macar nu stiu ce ar putea face cu banii ) se intretine cu iscusinta si se reporteaza ” pentru mai tarziu ” creindu-se un fel de pseudo-profetism al iluziei de unde vor avea de castigat numai cei ce stiu ca acesta este un simplu joc care nu contine nimic adevarat decat ” ridicarea mizelor de bani” de catre crupierii Marelui Cazino .

Continuitatea in metoda este vizibila . Numeroaselor rumori , multe fără nici un suport , şi legendelor ce emoţionează o populaţie lacomă care, în doar câteva luni, a transformat o piaţă în expansiune necontrolată într-un domeniu al absurdului definit de o „dictatură a vânzătorului”, li se adaugă acum certitudinea că “integrarea s-a produs” şi că “vin străinii” ! Mitul platitorului slab de minte , pe care “romanul destept” il va deposeda de valuta cu stabilitate , vanzandu-i ceea ce alti romani nu cumpara caci ” cunosc”, lucreaza tot atat de puternic azi ca si ieri si ,probabil,ca si maine,desi nu prea multa vreme de aici inainte ,pana cand deznodamantul va arata cine a castigat si cine a pierdut pe termen definit istoriceste,deci nu scurt . Caci ” strainul” nu cumpara aici ( mai ales teren ) fiindca ar fi ” prost” ci fiindca “in tara lui ” nu mai poate plasa bani cu castig mai bun decat aiurea si unde la banca ” de acasa” dobanda a devenit deja “real negativa” iar bursele aduc riscuri ,”prabusiri” si socuri , aratand maladiile secrete.

Maladii secrete avem si noi . Avem ,insa ,si materie substantiala , ” atractiozitate ” solida si continutistica , continuitate ne-speculativa ,deci ” un potential stabil ” ? Acestea sunt intrebari ce nu preocupa decat putin si sumar in focul de paie atzatzat aproape pretutindeni , din orase mari si mici si pana la sat . In fond , înainte de toate , noi ar trebui să examinam lucid cu ce contribuim la o piaţă imobiliară europeană care , în sine, este o piaţă de concurenţi şi unde ideea însăşi ca “investitorii” vor veni în mod automat şi negândit în România nu apare dacă nu există argumente. Avem, deci, argumente spre a interesa plasamentul imobiliar sistematic ? Bineinteles ca , in proportii oarecari , acestea exista fiindca pretutindeni ” dorinta de a ocupa teritoriul si salasul ” se evidentiaza ca atitudine universala insa esential ar fi sa stim cu o clipa mai devreme ” ce “, ” cat de mult “si “pentru cat timp “ fiindca aici sta cheia oricarei evolutii unde in loc de simplul accesfebricitant apar fenomene ce dureaza. Insa, si mai inainte de toate , cu ce efecte ;fiindca acestea creeaza maladii uneori greu de vindecat .