~Primejdii oculte : ” tigrul bulgaresc ” si ” dragonul vietnamez „

Indiferent de felul cum se analizeaza de obicei , epoca este definita prin disparitia „pietii imobiliare clasice”,o idee despre care nu se vorbeste desi se constata . Aceasta nu mai este acum decat o anexa a pietii financiare iar dictatura creditului ipotecar modifica radical structurile traditionale si chiar si anumite mentalitati si asezaminte sociale.
Noi ne aflam intre al treilea si al patrulea val al expansiunii financiare si de intindere „globalizata” ,un ciclu recent inceput aici ca „ocupatie insidioasa”prin injectia brutala de bani din vara lui 2003 si care ne-a adus de la o piata imobiliara alimentata cu precadere de economii la o anexa a pietii de bani , cu toate consecintele acestei situatii insolite aici .
Comparand realitatile , rezulta ca suntem la 2-3 ani in urma fenomenelor produse in Occident desi diferenta se recupereaza in crestere geometrica la periferie si astfel s-ar putea prevedea o posibila stagnare abia catre sfarsitul lui 2008 sau chiar in 2009 ,daca nu vor interveni „variabile „intre care una este , insa , absolut sigura in urmatorii ani :” Marele Cutremur „.
De altfel ,toate „inlesnirile de creditare ” ce sunt resimtite aici drept „noutati ” – ori apar curand – sunt etape consumate in Europa ( imprumutul ” fara avans ” fiind un exemplu ) si vor ajunge pana la creditul ipotecar complex , constand in plata lunara numai a dobanzii si restituirea imprumutului ( „indexat ” )abia la final ( asa cum se practica in Spania si a generat o ingrijoratoare crestere a indatorarii , denuntata inca din octombrie 2006 in analizele economice locale ) .
Din acest motiv , mai departe decat pana catre sfarsitul acestui deceniu nu se poate incerca nici macar o schita de previziune caci astazi suntem si noi intr-o piata imobiliara „globalizata ” unde banii sunt mecanismul capital iar perspectiva nu este decat aceea a castigului perceput ” la rece” . Privite in acest fel , sansele Romaniei raman relative si nu depinde de noi decat in proportie redusa de a le mentine . Ca in orice afacere , si in materie de „vanzare de bani” esentiale sunt „cresterile de profit ” si ,deci,”randamentul ” care exclud orice interventie de viziune filantropica ori de intelegere sociala . Oricand , daca piata stagneaza sau nu mai „produce”pentru marii jucatori , fondurile se pot retrage de pe „masa de joc” si se pot re-orienta impartindu-se , ca sa exemplificam , intre „tigrul bulgaresc”(ieftin) si „dragonul vietnamez” caci in tematica ” manipularii de bani ” nu exista sentimente si nici chiar prejudecati ideologice ci doar profit.