Cand vor disparea ” marile cartiere de blocuri „?

INTREBARE de la jurnalistul TRAIAN DOBRE , ziarul ” Atac” : Oare vor disparea vreodata marile cartiere cu apartamente sociale (chiar daca apartamentele au devenit proprietate personala, tot sociale raman!) ?

Sunt unii care , evident socotindu-le inutile ,nadajduiesc sa parasim cu timpul concentrarile umane insa disparitia ” marilor cartiere” ramane o iluzie fara nici un suport realist . Ele apartin vremurilor de azi si fac parte din “croiala sociala moderna ” , de fapt raspund perfect doctrinei ce se raspandeste , cu tot mai multe ramificatii , de la o zi la alta mai departe .
Exista ,in fond, o sistema unitara care aduce laolalta ” cartierul de blocuri “(deci,populatie numeroasa, consumatori multi ) , “supermagazinul ” ( ofertant de marfuri in majoritate inutile ) , “consumul dirijat ” prin publicitate , “filosofia noului ” ce stimuleaza inlocuirea ” vechiului “( care nu mai este trendy chiar daca masina de spalat functioneaza bine) , ” dictatura modei ” , urbanizarea in anonimat , fracturarea culturii traditionale si moralei ” clasice” etc.
Aceste inovatii – ce nu au nimic intamplator – nici macar nu ilustreaza adeseori invocatul divort intre ” sat ” si “oras ” ci intre doua moduri de viata radical diferite , despartite de principii si de obiective ce se traduc pana la esential , in elemente cu aparenta nesemnificativa. In “cartierele de case” din Bucuresti nu aflam ” hipermarket ” ci ” pravalia de strada ” de cativa metri patrati, de fapt un “mic-gros” unde vanzator este patronul si localnicii cumpara toate ce le sunt de trebuinta in imediat ,primind pe deasupra si o vorba buna, o urare ,un gand de solidaritate .
Indiferent daca sunt ” sociale ” sau nu sunt (desi totul este , in ultima analiza , ” social ” ), “cartierele de blocuri ” vor impanzi marginile de orase de zi (care maine vor fi parte din aglomerarile treptat irespirabile ) fiindca ele sunt parte din ” Marele Joc ” unde ,la capatul firelor , exista intotdeauna cineva care , producand cu “mana de lucru” ieftina , doreste sa vanda mult , perpetuu si sa elimine orice primejdie de “stocuri ” .