Cat vor mai cumpara romanii” apartamente insalubre ” ?

INTREBARE primita de la jurnalistul Traian Dobre ,ziarul ” Atac” : Cand credeti ca romanii se vor “destepta” si vor renunta sa mai cumpere apartamente in vechile blocuri insalubre , la preturi exorbitante?

In aceasta materie , cateva precizari trebuie facute desi situatia pare ,la o prea repede privire , un simplu acces de ” prostie ” tradus in optiuni inexplicabile . Dar ,de fapt, aceasta alegere ce pare stupida exemplifica “solutia unica ” sau varianta fara iesire caci noi nu avem nici un fel de fond imobiliar nou si la pret accesibil , nu avem programe de viitor organizate de Stat si nici macar vreo ipoteza de strategie in domeniul imobiliar care sa echilibreze criza ce nu se mai termina . Prea repede s-a uitat ca “improprietarirea unei generatii ” produsa in 1990 intr-o maniera complet iresponsabila (si care a privat generatia urmatoare de un acoperis deasupra capului) nu s-a insotit de nici un fel de viziune de viitor (care trebuia sa existe desi “banii incasati ” erau scandalos de putini ) de parca “istoria romanilor ” se incheia atunci si nu mai apareau pe lume alte fiinte vorbitoare de romaneasca . Aceasta este , de fapt,” crima fondatoare ” despre care nu se mai vorbeste astazi deloc iar efectele ei , cu adaosuri de iresponsabilitati multiple si ideologism incult si ne-pragmatic, ne-au adus unde suntem. Noi ,in loc sa traim cu realitati practice traim cu ideologii ,fetisizate de cine vrei si cine nu vrei desi majoritatea “ideologilor” nu stiu nici carte si nici macar nu au o minima inclinatie in a intelege viata sociala . Cand eu spun ca ,in materie de imobiliar, Statul este vinovat caci marile strategii nu pot apartine particularului oricat ar fi de bogat , vine si se mira care o ” tinatoare de condei in mana ” zicandu-mi ca nu sunt ” liberal ” de parca ideologiile tin de foame, de frig si de pavaza impotriva ploii .
Din aceasta perspectiva , reiese ca romanii cumpara scump si ” insalubru ” nu fiindca sunt “prosti ” ci fiindca nu au alternativa si sunt lasati prada pietii iar piata isi face regulile ei , stabilite de marii moguli ai ” satisfacerii diferitelor nevoi vitale ” intre care “necesitatea salasului ” a inceput sa se manifeste inca de la sfarsitul epocii pietrei .
Cat priveste ” blocurile insalubre ” , aici opinia mea difera , ca in multe cazuri , de parerile curente. Intai ca acestea sunt cladiri proprii epocii industrializarii , aparute pretutindeni in lume unde industria se dezvolta cu repeziciune iar “casa langa fabrica” se dovedea un principiu sanatos si pragmatic ;asadar, ele nu ne definesc pe noi ca experiment singular si nici macar nu deriva dintr-un asezamant istoric oarecare . Cine spune ca acestea sunt facute ” la norma ” si ” de mantuiala ” greseste si ar trebui sa observe ca nici in Anglia oraselor mineresti si siderurgice nu se construia mai putin intens si “ieftin” . Ca acestea sunt azi “insalubre”,avand fatadele jupuite si “scarile de bloc” cu pereti zgariati si murdari , este efectul direct al “pseudo-proprietarismului ” care face ca sentimentul grijii fata de “proprietate ” sa se dizolve ca zaharul in apa atunci cand locuitorul de apartament ( o categorie antropologica noua ) iese pe usa lui si patrunde in ” spatiile comune” adica in teritoriul nimanui.