~„ROMÂNIA DE VITRINĂ“-„Condominium“ şi „ghetto“

Totusi, contrar impresiei de „piata imobiliara de bani multi ” unde se castiga imens in scurt timp , un anumit dezechilibru ocult exista si nu foarte tarziu se va si observa dramatic. Marea regresiune ce va aparea vine acum în materie de locuinţe colective (unde „beneficiari ” nu sunt , de buna seama , „miliardarii epocii ” ) ce au definit , la drept vorbind, imobiliarul cîtorva decenii anterioare la noi insa si aiurea (ceea ce se ignora , inca , din motive de ideologie stupida ) . Aici vom avea „oferta in crestere ” si ” platitori in scadere „ caci „block-haus“-uri (în genul oraşelor-satelit ce au făcut moda Europei Occidentale în anii ‘60) nu se mai construiesc insa apar numai insule de „condominium“-uri care conţin apartamente aspectuoase clasificate cu exagerare în categoria de „lux“ si ocupă locul caselor mărunte rămase, indecent, în cartierele supracotate din Bucureşti , unde stergerea traditiei se face irational si socant prin violenta . Fiindca totul este in aceasta materie ” scump ” si va fi ” si mai scump” , lasand visatori pe salariatii cu banul numarat , rezulta ca foarte curand amatorii de ” apartamente noi ” se vor rari iar „investitorii ” isi vor face socoteli mai atente si mai prudente . Ideea insasi de ” condominium” ( in fond niste simple ” blocuri de apartamente ” denumite pompos ) nu va avea popularitate caci desi acestea invoca noţiunea de „rezervaţie“ ( la o proporţie mai puţin extravagantă decît micile cătune de vile populate de „noua clasă“) placerea romaneasca a” casei pe pamant” nu se satisface prin acest gen de locuinte „la comun”. Fiind,deci, o piaţă cu limite şi prea puţin capabilă să creeze stil şi modă ci doar mici accese de febra de grandoare fara motiv ce se vor încetini cîndva , decurge ca afacerea nu trebuie incurajata atata vreme cat intr-un viitor oarecare „nu va fi loc pentru mai mult“.
De fapt, nici azi-si,probabil, nici maine – nu se construieste pentru ” cumparatorul popular ” care viseaza dar nu are cu ce sa plateasca si acesta este , in ultima analiza , paradoxul imobiliarului romanesc unde mizele mari se pun acolo unde sunt banii multi si nu unde este ” cererea mare „.Abia daca ” efectul de fericire” decurs din isteria creditului ipotecar recent a mai putut amana deznodamantul previzibil despre care unii cred ca nu se va produce niciodata . Insa ” ipotecarismul” nu-i decat o metoda globalista tipica , ale carei efecte inca nu s-au definit desi se intrevad in America si ,recent, si in Spania si se vor mai observa curand acolo unde pietele sunt bolnave si cu precadere speculative . Ca si altii , noi experimentam si – prin narcotizare propagandistica – facem zilnic si fara rost ” filozofia conduminium”-urilor de parca sutele de mii de tineri fara casa ,veniti in Bucuresti de la Cuca Macaii ar putea vreodata sa le locuiasca altfel decat prin exceptie.

Insa alături de acestea, ca într-o realitate paralelă , zecile de mii de dormitoare populare din ceea ce se cheamă, cu un cuvant casant, „cartiere“ , vor căpăta , în diferite proporţii , un statut de „ ghetto “ caci acolo nu exista nici o indemnare catre orasul social si nici o idee organizata de echilibru urban intr-un climat de jaf sistematic ce defineste Capitala acestui deceniu . Exista ,insa,solutii ? Bineinteles ca sunt insa se ignora si se dispretuiesc. In schimb, apar doctrinarii jafului , cu elaboratiile lor delirante .
Sa tot fie cateva luni de cand un antreprenor istet si guraliv isi musca satisfacut mustacioara cand emitea o apoftegma socanta , sustinand ca ” blocurile comuniste” vor trebui demolate spre a se construi ” condominium”-uri ,unde bineinteles sa participe echipele lui si ale celor apropiati . Aceasta este ,insa, o utopie bizara, a carei origina sta numai in lacomia de maladie incurabila ce a cuprins unele personagii din aceasta tara cu proiect absurd ,unde taranii sa fie izgoniti de pe ogoare de speculatori iar muncitorimea oraseneasca sa ajunga fara acoperis deasupra capului fiindca terenul unde stau necajitele locuinte supraetajate incepe sa fie scump si ar putea fi si mai scump.