~” Cand va fi Centrul istoric sediul comertului de lux ?”

Intrebare de la jurnalista Ileana Ilie , ” Business Magazin ” : Intr-un interviu luat zilele trecute, presedintele Cocor, Dan Barbulescu, imi spunea ca vrea sa mute brandurile de lux de pe Victoriei si Dorobanti in centrul istoric? Cum comentati dvs. aceasta afirmatie? Este realista?

Ipoteza stramutarii „luxului traditional” in ceea ce se cheama ” Centrul istoric al Bucurestilor ” ar fi fost solutia cea mai inteligenta la noi, unde combinatia de ” loc cu istorie ” si ” cumparator de protipentada ” putea avea efecte si crea, fara nici o indoiala , un sanctuar comercial in gustul capitalelor europene din Occident. Insa nu si ” de la portile Orientului”,unde totul este luat in usor si ,mai mult chiar, totul este cu putinta indiferent cat ar fi de extravagant . Aici, unde altii ar fi facut cu grabire siruri de galerii purtand marci cu notorietate care, daca s-ar fi exagerat putin, ar fi putut sa rivalizeze cu Kohlmarkt din Viena ori cu londoneza Old Bond Street, noi avem cladiri in paragina , un Bronx de Dambovita si nenumarate promisiuni desarte ce apar periodic avand ca obiectiv numai ” tocarea clasica de bani publici ” si nimic mai mult .
Rezulta ca , daca va fi sa fie ( si daca nu se confirma banuiala ca Lipscanii si Gabrovenii sunt lasati sa se strice pana la ruinare in vederea ” valorificarii in grup” a terenurilor ultra-pretioase ) va mai trebui sa mai asteptam pana cand vom fi obligati si noi sa devenim „europeni”, dar nu ” europeni de pe Dambovita”( crezand in ” modernizarile fara viitor”)ci ” europeni din Europa ” care se reazema pe ” diferentiere si identitate „; iar acestea exista in procent ridicat in cea mai veche strada comerciala din regiune insa noi nu stim si dispretuim.

ARTUR SILVESTRI