Migratia catre periferie sau localitatile cu multa verdeata se va intensifica?

INTREBARE -de la jurnalista ALINA TOMA (ziarul BURSA)
Cu privire la impactul schimbarilor climatice: – Daca am inteles bine din ” Monitor ” , migratia catre periferie sau localitatile cu multa verdeata se va intensifica?

RASPUNS:
Acesta este un fenomen inevitabil care s-a produs in alte parti din Europa ,unde ,ca sa exemplific,se vorbeste in mod curent de ” al doilea Paris” rezultat din aglutinari de foste comune si orasele sub-urbane iar in proiect apare acum chiar si ” al treilea
Paris”,definit de o intinsa regiune concentrica ce include suprafete de pana la 80-100 de kilometri distanta de Capitala. Acolo , insa , sprijinul esential ( pe langa o strategie coherenta in a se dezvolta,formulata de Stat,care la noi doarme )consta in caile de comunicatie remarcabil de bine organizate,in vreme ce aici deficitul ireductibil , ce se observa in aceasta materie , impiedica ” raspandirea populatiei in teritoriu” sa se produca . Dar si la noi tendinta s-a manifestat inca de acum un deceniu , fiind ,insa, accentuata numai in ” categoria avuta” ce si-a infiintat sanctuare noi si “sate de miliardari”. Astazi masse largi de solicitanti merg catre periferii si mai departe , in comune altadata dispretuite, iar ratiunea nu consta doar in pretul mai scazut ce se gaseste acolo unde inca ” nu este cerere majora ” ci si in nazuinta catre ” un alt mod de viata’.Aceasta miscare , ocultata de invoiala propagandistica dintre”investitori ” si “agenti” ,exista si se va manifesta cu largime in anii ce vin, cand ” Bucuresti” va insemna o viitoare federatie de “oras vechi ” si sate devenite ” sateliti” noi.