~”Vanzarea Institutelor de cercetare „- o „afacere desteapta” , o ” invarteala” sau o pierdere de multe sute de milioane de dolari ?

Intr-o recenta emisiune de stiri de televiziune , un reporter – sfatuit vizibil de ” specialisti initiati „- facea un scurt recensamant triumfalist al ” afacerii cu terenuri ” rezultate din vanzarea de institute de cercetare in vederea lichidarii cladirilor si inlocuirii lor cu ” dezvoltari ” si , evident , ” blocuri de birouri „; bolile epocii . Si spre a convinge ca Statul nu greseste cand vinde institutiile cu aparenta nefolositoare – prin traditionala masinarie de invarteli denumita AVAS – ” formatorul de opinie” convoca si pe un ” activist de imobiliar „( devenit deputat ) sa-si dea cu parerea si sa intareasca impresia ultra-pozitiva care trebuia obtinuta neaparat. Caci in materie de propaganda nici un element nu este lasat deoparte : nici ” autoritatea profesionala ” a datatorului cu parerea, nici invocarea valorilor ” de piata ” ce par foarte ridicate ( dar sunt simple ” pourboire” -uri fata de nivelul de aiurea) si, in cele din urma, nici pronuntarea de sume cu aspect socant. In aceasta materie, zice reporterul , Statul destept ar castiga 43 de milioane de Euro – o cifra rostita cu o intonatie fluctuanta , de tremolo gatuit de emotii ( o reactie de baiet pentru care 10.000 de dolari este o avere ) . Insa nimic despre ” cat se va cere ” de fapt ( de buna seama-mult mai putin si ” „se va obtine ” mult mai putin) atunci cand, foarte curand, astfel de ” obiective” vor aparea ” pe piata gris „,asa cum apar toate chilipirurile puse deoparte pentru cand va veni momentul si, dupa o licitatie desfasurata in felul unei piese de teatru ( cu actori stabiliti atent) , se va afla odata, tarziu, cine si ce construieste.
Ideologia lichidatorismului nesabuit ce transforma in ” afacere imobiliara ” orice se poate inchipui nu mai este , bineinteles, o noutate in tara unde ” privatizarea ” imbratisata ideologic a nenorocit nu doar o generatie de romani si i-a alungat din tara lor dar a imbogatit felurite personagii aproximative ce petrec week-endurile la Milano si isi beau cafeaua la Tour d’ Argent din Paris. Uimitoare este ,insa, iresponsibilitatea de a proceda cu totul altfel decat se procedeaza in orice societate asezata unde oricat ar fi ” furia privatizarii ” de intinsa ( caci „epoca” o cere ) nu se fac atatea gesturi prostesti cate se fac la noi . La noi, deci, se vand ” institute de cercetare „( care, astfel , dispar definitiv , caci ” toaca banii degeaba ” ) , transformandu-le intr-un vast teren imobiliar ,adica ” golind locul ” , cum se zice cu cinism.
Dar aceste evenimente bizare se produc la Bucuresti tocmai atunci cand China cheltuieste peste 200 de miliarde de dolari ( din rezerva totala de 1300 de miliarde ) pentru a cumpara laboratoare , companii de cercetare si orice priveste acest sector , in orice punct din Europa . Sunt asa-numitele PME , incapabile de a se finanta fiindca sunt abandonate cam de un deceniu si jumatate ( in genul celor de la noi ) de proprietarii de companii avizi de castiguri imediate si dispretuitori ai ” cercetarii ” care nu aduce in imediat decat cheltuieli . Insa nu pe termen lung, cand de fapt se castiga ; si se castiga mult . Rezulta ca noi , lasandu-le in paragina, am procedat in maniera ” occidentala ” fara insa nici un fel de castig iar acum procedam in stil dambovitean, bucurandu-ne ca vom primi cateva milioane de Euro , nu vom mai avea ” cercetare „( adica ” dureri de cap „) si o sa vindem ” prietenilor si acolitilor ” in loc sa facem afacere solida , cum ” Europa” nu se sfieste sa faca , lipsita cum este de orice prejudecati. Si aceasta se chema aici ” afacere triumfala ” , facuta de un Stat destept.

_________________________________________________________________________________________

Fragment dintr-o carte in pregatire, in tematica imobiliara, intitulata ” Prostologhikon . Cum se fabrica suprarealitatea de ziar “; ea va aparea in a doua jumatate a acestui an.