~Ce sanse are Donald Trump in Romania ?

Obsesia romaneasca de ne simti si noi bagati in seama se manifesta statornic si adeseori ia infatisari dintre cele mai amuzante. La cateva luni dupa ce , in ziua de 1 Aprilie , s-a comunicat iminenta descalecare la Bucuresti a lui Donald Trump , unul din ” bonzii ” afacerilor imobiliare americane (dar , evident, nu s-a intamplat nimic ) si-au facut loc in cateva ziare de azi scurte insemnari ce reiau in forme noi „legenda descalecatului’ adaugandu-i acum si o oarecare carnatie epica. In felul ce ni se prezinta , aerul de frivolitate de pagina de evenimente mondene este izbitor si, in gustul absolutei superficialitati de presa contemporana, lipsesc nu doar detaliile verificate ci si elementare calcule in materia ce se expune. Caci intreaga relatiune are ceva de poveste de Seherazada care, odata ce s-ar pune in datele de pe teren , si-ar pierde cu totul farmecul ei folcloric.
Dar fiindca istoria nu se compune din ipoteze , basme si naratiuni cu caracter fabulos, o repede examinare de tema ar sluji,de fapt, la o concluzie ce nu mai poate constitui un ” lung prilej de zvonuri si de ipoteze „.Materialul in sine este sumar fiind furnizat de un afacerist contemporan renumit prin gura bogata ,care , in stil de confidenta neglijenta, face scapata ideea ca ” Trump se va asocia cu el ” spre a ridica impreuna doua cladiri de cam 50-70 de etaje pe un teren de sase hectare ,”in sectorul doi, aproape de Herastrau ” , apartinand acestui personaj baroc. Alte detalii , pe langa acestea si o sumara idee de „promisiune de afacere”, nu exista insa stirea a facut sa ia foc mintile unora , ca si mai deunazi , in episodul de asta-primavara .Indiferent daca , la fel ca si altele, si aceasta e probabil sa fie o ” poveste cu cocosul rosu ” in genul celor ce plac la nebunie unei populatii ce se hraneste mai degraba cu vise, atat cat apare ca detaliu contribuie la o analiza elementara dar cu un reazem destul de solid ; „afacerea este o iluzie „. Si de ce aceasta ?
Intai de toate, fiindca in Bucuresti , ” zgarie -nori” cu inaltimea de peste 200 de metri sunt o aventura ce nu prinde contur nu atat din motivul interdictiei oficiale (caci, putini stiu acest amanunt ascuns cu grija , aici nu se poate construi legal decat pana la 45 de metri insa, dupa”legea locului” , derogarile exista si devin regula ) cat mai cu seama din motive de natura geologica ; „solul slab”. Apoi ,structura ” locului ” agraveaza aceasta situatie generala caci ” sase hectare” pe langa Herastrau ” dar ” in sectorul doi ” nu pot fi , daca exista , decat teren de lunca prea putin intarit ( fiindca lucrarile din anii 30 au inaintat mai putin catre Lacul Tei ) ori , mai plauzibil , o fractiune din gropile de gunoaie de la marginea mosiei Floreasca unde, prin anii 50, s-a ridicat cartierul de locuinte colective in felul infatisat de G. Calinescu in romanul ” Bietul Ioanide”. Sunt, deci, motive de luat in seama spre a incheia ca , in maniera expusa de ” asociat” , mai degraba nu se va putea face nimic .
Bineinteles ca nu am evocat nici un element in materie de ” origina a proprietatii” caci ,la noi, astfel de intrebari sunt simple detalii atata vreme cat , precum bine se stie, in trei sferturi din cazurile cu anvergura mare , a cauta in documente ” mai jos ” de inca un proprietar , doi , devine o sursa sigura de nevroze.