~” Falimentul pietii imobiliare bulgaresti „??!

ARTUR SILVESTRI

Cu vreo cateva zile in urma, o jurnalista ce isi exercita meseria cu acuratetea ingaduita de vremurile ce le traim , m-a cautat la telefon ,intrebandu-ma cu voce alarmata daca stiu ceva despre ” falimentul pietii imobiliare bulgaresti ” .In primul moment , am luat totul in usor insa mi-am dat seama repede ca aceasta formula trebuia sa apara si sa capete circulatie neintarziata. Ea corespunde unei metode ce capata traditie la noi si este considerata ca fiind imbatabila.
Caci pana abia acum cateva luni , autori de televiziune cu atitudine tocmita din stravechime ,dregatori de diferite grade , gazetari cu pregatire tipica( deci aproximativa) si chiar ” analisti imobiliari ” ce se documenteaza numai prin cautare cu motorul „google ” nu mai pridideau sa ne laude superioritatea turismului bulgaresc de litoral si, cand se mai facea loc pentru o completare de sare si piper , „oportunitatile de piata imobiliara” de la vecini . Acum pare ca nimic din acestea nu mai exista si nu doar ca sunt pline „comentariile de internet ” de felurite istorii depreciative despre mizeria din statiunile de la Marea Neagra si despre hotiile „bulgaresti ” fata de vilegiaturisti dar amploarea rumorilor negative ce patrund si in ziare se simte si probabil ca va creste pas cu pas.
Fenomenul ar fi bizar daca nu si-ar evidentia schema de ” contra-propaganda” organizata .Caci in loc sa trateze cazul romanesc dupa cum ar trebui si sa se trezeasaca la o realitate uneori respingatoare dar corectabila inca , „mai marii” de la noi ” s-au orientat” . Rezulta ca temele lor ar fi nu examinarea situatiei izbitoare pe o gama larga ( ce include prabusiri de faleze , preturi mari si servicii rele , climat moral sinistru intetit de un „manelism ” ce nu se mai tempereaza etc.) ci „invoielile ” in maniera damboviteana in scopul aratarii ” raului ” descoperit la concurent .
Asadar, de la ” Bulgaria mirifica” am ajuns ,in conditii de mic razboi mediatic , la un straniu ” faliment al pietii imobiliare bulgaresti „. Dar de ce ” bulgaresti ” si nu americane , unde exista fenomene ce prezinta un grad inalt de pericol si pentru ” pietele emergente ” cum este si cea de la noi ? Acesta nu se observa cu ochelarii monocolori utilizati la Bucuresti ? Bineinteles ca nu, fiindca se supara ” stapanul” si la indemana ar fi sa demonizam numai pe cel care, in conceptia rudimentara , ar fi mai slab si mai expus desfasurarilor campanistice.
Desgustatoare aici nu-i , de fapt, slugarnicia ( care ,aici, pare sa fi devenit in unele medii – a doua natura ) ci lipsa de temperanta , excesul nechibzuit „in bine ” si „in rau ” . Caci , de oriunde am privi starea de fapt, un ” faliment imobiliar bulgaresc” nici nu poate fi invocat iar cei ce , totusi, staruiesc in aceasta exprimare ignora in mod vizibil continutul acestei notiuni. Ai ” faliment” atunci cand , dupa o vorba inteleapta , ” te intinzi mai mult decat ti-e plapuma ” si gresesti calcule , accentuezi cu iuteala in ” dezvoltari riscante ” si , daca ai un plan de anverguri mai putin comune , nu il sustii in masura ce acesta o cere. Nimic din toate acestea in materie de ” Bulgarie imobiliara” , sau de ” imobiliar bulgaresc de litoral”, asa cum se vorbeste. Cateva ” cvartale ” denumite ” dezvoltari ” sau ” arii rezidentiale „, constand in ” condominium”-uri situate in apropiere de statiuni mai recente, sau putinele agregari de ” case insiruite ” aflate la pana in 10 kilometri de plaja, „pe continent” , acestea nu sunt riscuri si nici investitii masive care sa prejudicieze in chip hotarator ” credibilitatea” , pretinzand sa se declare falimentul : sunt etape , in fond de anvergura destul de marunta, ale caror posibile sovaieli pot aparea si , uneori, sunt inerente. Imprejurarea ca vanzarile nu-s mari ori se amana apartine acestui gen de afacere care pretutindeni reclama nu doar „pozitie „, ” conform” si ” soliditate” ci si suport sistematic , care exista – poate chiar exagerat – la sud de Dunare unde promotia catre Occident nici nu se poate compara cu cea facuta de romani, aceasta -aproape nula . Asadar , ” amanari ” , „incetiniri” , chiar ” stagnare ” nu insemneaza ” faliment” insa invocarea temei cand nu este cazul ” inseamna ceva „.