~O ILUZIE DAUNATOARE : terenurile de margine de drum

Intre legendele ce si-au facut loc in lumea speculantilor amatori de la noi una mai cu seama se bucura de o trecere bizara si este evocata pe soptite ca si cum ar ascunde un secret de stat cu totul infricosator : ” banii multi ce se vor castiga din terenuri de la margine de sosele”. Contribuie la aceasta notorietate un complex de imprejurari alimentat de alianta neagra dintre „neo-jurnalismul de consum ” , agentii ” facuti pe puncte ” si tagma „analistilor ” cu opera alcatuita din citate , o specie a ideologilor de cafenea ce socratizeza nemilos dar ignora scrierea sau o detesta ; si totul se inflameaza periodic cand Ministerul Agriculturii mai face public cate un fel de raport de unde rezulta ca ” terenurile agricole se vand scump ” iar in anumite regiuni – pur si simplu incredibil ( desi ” tot ce e scump pe hartie ” nu-i decat „fost agricol ” si actual „poligon pentru dezvoltari „.
Indiferent ,insa, de motive ideea simplista a castigului fara sa se consume nici un efort atrage si tulbura iar ideea ca pe ogorul astazi parjolit de seceta s-ar putea primi,maine, mari sume de bani cand vor aparea investitorii face sa le ia mintile foc celor cu fantezie bogata si un scazut simt al realitatii. In aceasta materie, este cautata ” pozitia” ( sau, cum se spune astazi, in jargomul dambovitean , „locatia „) iar „marginea de drum ” , unde descaleca „investitorii ” este cea mai cautata . Dar cand auzi felul cum se descriu viitoare mari desfasurari de forte in locuri dintre cele mai extravagante din aceasta tara , te cuprinde intai rasul si apoi un sentiment de jale istorica. In aceste ipoteze , cam tot ce este ” margine de drum ” se va popula cu hoteluri si moteluri , restaurante si benzinarii , ” parcuri comerciale ” si „industriale ” de toata mana daca nu chiar cu intinse orasele insirate pe langa sosele ca docurile in lungul raurilor. Fiind, deci, ” zone de dezvoltare clasice ” -cum se precizeaza in limbaj savant – nu ar mai ramanea decat sa apara platitorii si, deci , investitiile iar ” desteptii” ce au intuit in chip iscusit ” sensul” afacerii- sa se umple de bani.
Pe aceasta tema, concluzia este in afara de orice indoiala : ” platitorii ” vor veni din loc in loc dar in procent atat de minor incat nici nu merita a fi calculat iar cei ce pun miza in aceasta speculatie vor trebui sa cultive orz, porumb si grau ori sa re-vanda „pamantul de cultura ” asa cum l-au luat . cu un mic castig -ori ceva mai marisor maine- insa fara a face ” afacerea vietii .