~Furtuna intr-un pahar cu apa ; au crescut chiriile cu aproape 100 % ?

ARTUR SILVESTRI

Un recent comunicat al INS ce sustine ca in luna mai 2007″ chiriile ” din Romania ar fi crescut cu fabulosul procent de 93,49 % fata de aprilie trebuie privit cu prudenta , ca , de altfel, numeroase concluzii in forma bruta , ce provin din surse oficiale insa fara a fi disociate corespunzator. Ca in alte situatii de acest fel, cand procentele se preiau tale-quale si ajung sa devina ” vedeta mediatica pentru o zi ” , si acum ne putem astepta la un gen de panica pagubitoare si la comentarii lipsite de orice suport . Caci la noi , unde „foamea de bani multi” este incurabila , vor fi unii care sa viseze ca , in numai o luna de zile , „pretul platit pentru chiria unei garsoniere ” s-ar fi dublat, si – fiindca romanii sunt destepti – vor cere ,la randul lor, si mai mult decat dublul , deschizand usile absurdului sau intretinand astfel un climat de suprarealitate,devenit aici uzual .
Realitatea nu este insa aceasta .In mod evident , aceste incheieri ” oficiale”(daca nu sunt efectul unei erori, posibile totusi) nu se refera la ” chiria pentru case ” ,unde, cel putin in materie de apartamente de bloc inchiriate de pe piata libera , mai bine de trei sferturi din proprietati sunt platite ” cu banii in mana ” si deci fara nici un contract ( rezultand, astfel,ca „baza statistica” fiind inexistenta , nu-s posibile calcule privind diferentele de procent intre”nimic” si „nimic”). Si , in fond , despre care anume ” chirii ” ar fi fost vorba si care sa fie motivul acestei ” majorari” cu totul nesanatoase ?
Aceste precizari lipsesc in comunicatul originar desi erau obligatorii iar „nelinistea de piata ” ce o va aduce „copierea ad-litteram” a acestor informatii aiuritoare va aparea desi nu are nici un reazem serios in realitatea pietii si se putea preintampina cu o simpla verificare de logica , din pacate tot mai rara la noi. Abia mai tarziu , si numai dupa solicitari exprese , un „reprezentant ” (cum ii spune „presa” oricarui personaj aproximativ ce deschide gura spre a vorbi in numele unei institutii ) a dat un semn de mila Mariei Sale si a explicat ca , de fapt , rezultatele socante provin de la o hotarare de Guvern ce ar fi majorat ” chiriile din fondul de Stat ” , ramase la nivel prea scazut din corectari anterioare . Rezulta ca acestea nu sunt cresteri ale chiriei de piata ci ale chiriei de mercurial , fiindca Statul are ” tarife” si nu preturi de invoiala si, deci, intregul material nelinistitor este egal cu zero iar concluziile care au tinut „manseta ziarelor si catorva televiziuni ” timp de o zi nu insemneaza decat o furtuna intr-un pahar cu apa . Insa o intrebare ramane : nu cumva astfel de incheieri ilustreaza , ca si mecanismul sondajelor , o suprarealitate dirijata ?