~Bucuresti -„Noul Beirut al Balkanilor ”

ARTUR SILVESTRI 

Indiferent daca efectele ” bursei de bani ” fluctuante -ce se vad aiurea -vor ajunge si aici , echilibrul romanesc in materie de imobiliar ramane ,in unele sectoare , foarte fragil. Caci intr-o tara care aproape ca nu mai produce nimic si unde ” dezvoltarea serviciilor „( model sud-american ) a devenit o sursa de mandrie oficiala desi aceasta apartine ” pietii globale de salarii mici ” , a fi la mana ” investitorului strain ” comporta riscuri si poate avea urmari imprevizibile daca acestuia nu-i mai plac conditiile si ” mediul”. Acesta este, cel putin in Bucuresti , o tema ce se ignora sau se ascunde cu grija desi cele dintai semne au aparut si sunt clare ca lumina zilei .
Din vara acestui an si pana acum chiar, in aceste zile , in orasul ce se lauda ca a devenit un adevarat El Dorado pentru marii investitori in imobiliar( de fapt niste speculatori oarecari, fara nici un fel de scrupule ) nenumarate cartiere dintre cele mai prestigioase au ramas in bezna ore in sir fara a se da nici un fel de explicatii din partea furnizorului de electricitate ce s-a rezumat la invocarea de motive puerile ce creeaza o enervare instantanee . Obraznicia acestor stapani ai oraselor fata de cetatean este notorie si, de buna seama , se invoieste perfect cu nepasarea unei administratii nepricepute , complice si iresponsabile , asa incat nimic nu mai mira desi scandalizeaza . Dar , in timp ce nefericitii de platitori de biruri si-au amanat orice miscare pentru cand se vor indura ” sa dea drumul la lumina ” cei ce se misca intocmai ca pe vremea lui Pazvante Chioru , ” investitorii ” ce nu speculeaza (traind ,deci ,din case si terenuri supraevaluate ) ci activeaza in domeniul lor predilect au suferit daune ce nu se vor plati de catre cineva, in anonimatul lipsei dambovitene de responsabilitati. Mii de birouri de companie ce se indeletnicesc cu asigurari , tranzactii bancare , comert de toata mana , vanzari de servicii in domenii dintre cele mai diferite si-au vazut intrerupte brusc orice operatiuni , pierzand nu doar timp, clienti si bani neincasati ci si date poate esentiale ; sute de agentii de cele mai diverse obiective , restaurante ori magazine , au suportat aceeasi situatie , ingreunand lucrul curent ori suspendandu-l „pana la noi ordine „.
Si totul fiindca undeva , in sinistrele santiere inutile despre care nimeni nu mai vorbeste de parca ar fi hotarate printr-un ucaz imperial , se smulg cabluri de legatura, se sparg conducte de apa si se taie , prin neglijente socante devenite regula , retele telefonice si de internet numai pentru a se desfasura vastul spectacol desgustator ce consta in scenografia unor reparatii fara nici un alt rost decat aplicarea ventuzei de extras banul in vederea „individualizarii „lui in buzunare definite.
Acest mecanism este creat pentru a continua , creind periodic o falsa necesitate de lucrari facute cu skepsis in vederea decontarilor ce vor avea , la randul lor, un ritm definit si o continuitate de structura parazitara ce s-a manifestat si in Italia, in anii 60-70 , si a condus acolo unde se stie insa se ignora la Bucuresti . Dar reactia va exista aici, fara nici cea mai mica indoiala. Daca , la fel ca si altadata, ” bucuresteanul ” va tacea , luand totul in usor asa cum ia de atata vreme si primeste ceea ce merita, ” investitorii” -care pierd ,din mediul evident ostil, bani ce se vor transforma cu timpul intr-o hemoragie absurda- isi vor face mai bine socotelile si , daca aceste episoade kafkiene vor continua-asa cum se preconizeaza- vor gasi alternative acolo unde tara nu e stapanita de triburi conduse de personagii aproximative si orasele incurajeaza castigurile nu le prejudiciaza.
Recent, o agentie imobiliara care ar face bine sa-si vada de tranzactiile ei renuntand la ” prognoze” demne de sistemele propagandistice poreclite” sondaje de opinie”, anunta ca in Bucuresti chiriile pentru birouri ar fi crescut brusc cu aproape 40 % de anul trecut pana azi fara,totusi, sa poata invoca surse verificabile . Dar si daca ar fi asa ( desi, de buna seama ca nu este ), maine cei ce se mai incumeta sa descalece in „Noul Beirut ” al Balkanilor ” unde totul pare ramas la aspectul muzeistic de dupa bombardament , vor fi din ce in ce mai putini iar cei ce sunt astazi aici , vor fi maine departe .