Artur Silvestri :”Nimeni în România nu poate să spună cu precizie ce ne asteaptă iar cine face prognoze ghiceşte în bobi în acest moment „

Interviu la REALITATEA TV , emisiunea ” Fabrica” / 9 Octombrie 2008

Ema Zeicescu :Dle Artur Silvestri , inteleg ca vestile sunt bune apropo de criza financiara globala , ca pana la urma la noi preturile au scazut ,cel putin asa mi-au spus colegii mei de la economic .
Artur Silvestri : Daca Dvs. numiti ca vestile sunt bune atunci asa sa fie
.
Ema Zeicescu  : Oricum e mai bine uitandu-ne pe analize , ca spere exemplu un apartament  de doua  camere in mai 208 era undeva la 116 acum e 107, .  Deci e o scadere .
Artur Silvestri : Domnisoara ,  de fapt situatia se poate descrie foarte simplu ; noi avem acum o piata imobiliara in stare de perplexitate .
Nimeni nu stie cu precizie incotro o va lua , cat va dura aceasta situatie  de amanare si  care va fi procentul in care  scaderea de care vorbiti-si care este reala – se va produce .
In aceasta stare de  perplexitate  intra si vanzatori, care isi dau cu pumnii in cap ca n-au vandut cand  era pretul bun, cumparatori care nu mai au bani pentru ca  robinetul de bani ,iata, are debitul foarte mic, investitori  care au tot felul de probleme pentru ca bancile  la randul lor,mai ales cele din alte parti , au dificultati pe care le cunoasteti si asa mai departe  .
Aceasta criza fiind impredictibila ca aparitie  si cu evolutie impredictibila  , reflexul sau mai bine spus rasfrangerea ei in Romania este in consecinta absolut atipica. . Privitor la  genul de calcule pe care le-am auzit , formal sunt foarte corecte dar sunt scenografie de carton .  Realitatea este insa mult mai dramatica decat pare .

Ema Zeicescu : Dle Silvestri , sunteti de acord ca nu putem lua aceste statistici ca fiind suta la suta corecte pentru ca pana la urma  aceste statistici analizeaza preturile pe care le gasim noi prin ziare
Artur Silvestri : Doua propozitii simple: prima reaminteste ca acum un an si ceva , prima data in Romania , cu violenta , am explicat la emisiunea lui Razvan Dumitrescu ca toate aceste statistici sunt apa de ploaie si majoritatea din ele sunt fictive sau , ma rog, daca nu sunt fictive , sunt in cel mai bun caz  partiale .Pentru ca , si spun asta de multa vreme ,  noi nu avem o baza statistica oficiala care in realitate exista ca depozit la notarii publici   .Prin urmare ,vanzarile  acolo se gasesc .In Uniunea Europeana , in tarile care functioneaza  in date precise ,  institutia notarului public este obligata sa raporteze trimisterial datele pe care le are  , culese de pe piata cu fenomene consumate . Aceasta va trebui sa existe si la noi .Pana atunci , noi nu vom avea decat – ceea ce spuneti foarte corect –   niste  asa zise „rapoarte”  facute de baieti si fete care vor si ei sa iasa in evidenta intr-un  fel sau altul  .
Si a doua propozitie  , extrem de scurta -si aici ma asociez total la ceea ce spune Radu Soviani – dupa parerea mea singura institutie din Romania care a actionat lucid in acest an  a fost BNR desi toata vara tot felul de insi  au criticat-o in toate modurile posibile. Daca nu strangea usor  surubul in cursul verii, nu stiu ce s-ar fi intamplat in realitate acum.
Radu Soviani : Mai sunt critici ca l-a strans dar ar fi trebuit sa-l stranga mai tare , pe de alta parte .
Artur Silvestri : Sigur, e un punct de vedere .Cat l-a strans este suficient pentru ca putea sa nu-l stranga .
/…/
Ema Zeicescu  :Domnule Silvestri , ultimele secunde ale emisiunii .
Artur Silvestri : Ce ar trebui eu sa spun acum ? Spun ceva despre o tema arzatoare azi  :ce ne asteapta pe noi . Nimeni in Romania nu poate sa spuna cu precizie  iar cine face prognoze  ghiceste in bobi in acest moment .Depindem de ceea ce se va intampla pe piata financiara globala si mai ales de cat de profunda va fi criza din America .

Un răspuns

  1. […] 9 Octombrie 2008 – Artur Silvestri :”Nimeni in Romania nu poate sa spuna cu precizie ce ne asteapt… […]

Comentariile sunt închise.